Takasta huolehtiminen

Pidämme huolta kengistämme, autoistamme, takoistamme, mutta minkä takia unohdamme pitää huolta muista tärkeistä asioista? Miehenä voin sanoa, että voin helposti käyttää tuntikausia autoni korjailuun ja kiillottamiseen. En tee sitä vain sen takia, että se on mukavaa, vaan myös siksi että tiedän sen lisäävän autoni käyttöikää. Huomattuani eron huollettujen ja laiminlyötyjen asioiden välillä aloin katselemaan myös taloani eri silmällä. Ehkäpä minun pitäisi kohdella muitakin kohteita samalla rakkaudella, jolla kohtelen autoani.

No sillä viikolla päätinkin vaihtaa ilmastoinnin suodattimen, tilkitsin huonot ikkunat ja sitten törmäsinkin jo takkaan. Olimme hankkineet takan yli vuosikymmen sitten Uunisepiltä, kotimaiselta laatuvalmistajalta. Asennuksestaan asti, se on vain seissyt seinustalla tuoden lämpöä ja tunnelmaa jokaiseen iltaamme. On itse asiassa aika harvinaista, että joku asia ei vaadi vuosittaista huoltoa, ja vaikka olinkin tyytyväinen tähän, ajattelin silti edes pestä takan. En halunnut jättää mitään arvailun varaan, joten päätin soittaa Uunisepille. Sain heiltä tarkkoja neuvoja, ja ihminen puhelimessa oli itse asiassa sama asiantuntija, joka asensi takan aikanaan.

Joten kun pääsin puhdistusvaiheeseen, tiesin tarkalleen mitä tehdä ja mitä ei. Ensin pyyhin takan ympäriinsä saippuaisella rätillä ja annoin sen kuivua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vahvojen puhdistusaineiden käyttö voi vaurioittaa takan pintaa.  Pesun jälkeen takan voi kiillottaa villaisella kankaalla hankaamalla. Villa tekee melkein mistä tahansa pinnasta kiiltävämmän.  Tässä vaiheessa kannattaa takka myös tyhjentää tuhkista ja hangata sisäpinnat puhtaaksi.

On siis todella kannattavaa pitää huolta vanhoista asioista, sillä se säästää tietysti rahaa, mutta säästyt myös uuden tuotteen hankkimisen vaivalta, puhumattakaan tietysti ympäristön säästämisestä. Älä siis ole laiska, vaan pidä huolta omaisuudestasi!

Sijoita kotiisi - vaikka Uuniseppien takka

Nykypäivänä ei ole tapana elää yhdessä kodissa vuosikymmenten ajan tekemättä ollenkaan remonttia. Tänä päivänä remontit ovat yleisiä ja näin koti pidetään ajan tasalla. Eihän sitä tiedä vaikka haluaisit jonain päivänä myydä talosi, ja jos olet pitänyt sen kunnossa ja nykyaikaisena, sinun ei tarvitse ennen myyntiä tehdä suuria korjauksia. Uudenaikaisella talolla on tietysti myös paljon suurempi markkina-arvo. Itse tajusin tämän vasta kun perheeseeni tuli kolmas lapsi, ja silloisesta talosta tuli aivan liian pieni meille. Alettuamme myymään sitä, ihmettelimme tarjoushintoja, koska samanlainen talo naapurustossa tuntui olevan 20% arvokkaampi. Siinä vaiheessa tajusin käytyäni tässä talossa, että talon pitäminen siistissä kunnossa ja uudenaikaisena todella kannattaa. No kuinka sitten voi nostaa asunnon arvoa? Arvoa nostavia asioita on itse asiassa muutamia.

Ensinnäkin, laita uusi kerros maalia seiniin. Maalaaminen muutaman vuoden välein pitää talosi yleistunnelman raikkaana. Maalit eivät ole kovinkaan kalliita ja itse maalausprosessi voi olla hyvällä porukalla jopa ihan hauskaa.

Toisekseen, mieti hetki kriittisesti kotisi tekstiileitä. Mitkä vaativat ehostusta ja mitkä pitäisi heittää kokonaan pois? Tekstiilit ovat usein tärkeitä, kun haetaan “myytävän näköistä” kotia.

Kolmanneksi, kunnollinen ja laadukas tulisija nostaa aina arvoa ylöspäin. Kun olimmem myymässä edellistä taloamme, päätimme korvata vanhan takan uudella kunnollisella. Vanha takka ei enää näyttänyt kovinkaan hyvältä, ja toiminnassakin oli vikaa. Se oli valittu ja asennettu melkoisella kiireellä. Nyt päätimme kääntyä Turun Uuniseppien puoleen. Se on kotimainen, laadukas valmistaja jolla tiedetään olevan myös hyvä asiakaspalvelu – ja sitä se todella olikin. Toisin kuin monien muiden remonttimiesten kanssa, Uuniseppien asiantuntijoiden kanssa oli oikeasti mukava tehdä töitä, sillä heidän lupaukset ja aikataulut pitivät. Uunisepiltä löytyi myös se juuri oikea tulisija, joka sopi huoneeseen.

Kotiin kannattaa siis joka tapauksessa panostaa, päätit sitten pitää tai myydä sen.

Leppoisa irtautuminen

Täällä on ollut melkoisen kylmä viime viikkoina. Lämpötila on tippunut jopa -30 asteen hujakoille. Pääkaupunkiseudulla pakkasta on ollut onneksi vain noin 20 astetta. Tällaisen sään kestäminen voi olla aika rankkaa, ja varsinkin lumisateella tuntuu, että talvi ei lopu ikinä. Koko ajan jatkuva kylmyys on myös ihan oikeasti ärsyttävää. Vasta tänä talvena päätin ottaa ohjat käsiini ja lakata palelemasta kotonani. Aiemmin yritin lisätä mattoja, lämpöpattereita, pidin useita pareja villasukkia ja niin edelleen, mutta mikään ei auttanut. Kotini oli silti kylmä.

Tänä talvena, kiitos ystäväni, minä ”löysin” tulisijat. Hänen perheensä oli asennuttanut takan edellisenä keväänä ja he olivat todella tyytyväisiä päätökseensä. Vierailtuani heidän kodissaan tajusin, että minunkin pitää hankkia oma takka.  Tyylitajultani olen melko yksinkertainen, mutta jostain syystä olen koukussa valkoisiin huonekaluihin, joten myös takan piti olla valkoinen. Ystäväni suosittelivat minulle kotimaista valmistajaa nimeltä Uunisepät, joka on suunnitellut, toteuttanut ja asentanut takkoja jo vuosikymmenten ajan. Mutta minua ilahdutti eniten se, että heidän mallistostaan löytyi monen mallisia ja värisiä takkoja.  Uuniseppien nettisivuilta löysin muutaman mallin, jotka sopivat tarpeeseeni ja näyttivät hyvältä, joten tartuin puhelimeen ja soitin Uunisepille. Palvelu oli asiantuntevaa; he kuuntelivat minua, neuvoivat minua, ja varmistivat että kaikki sujui täysin ongelmitta ja stressittä. Jo seuraavalla viikolla Uuniseppien asiantuntija tuli käymään kotonani, otti mittoja ja keskustelimme aikataulusta ja muista yksityiskohdista.


Nyt minulla on ollut takka kuukauden verran ja voin sanoa, että se on todellakin ollut paras päätös minkä olen tehnyt vähään aikaan. Olen elellyt mukavasti, eikä kylmyys ole vaivannut. Eniten olen kiitollinen Uunisepille siitä, että prosessi oli minulle niin sujuva ja helppo.

Kevätkausi ja Uunisepät


Ensimmäiset lämpimät auringonsäteet lämmittävät maata ja saavat kaikki odottamaan innolla kesää. Näyttää todellakin siltä, että ihmiset ovat paljon iloisempia kesäaikaan, kuin talvella. Mieliala ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka muuttuu kesän tullessa.  Ihmisen täytyy pohtia montaa eri asiaa kesän lähestyessä.

Meidän perheessämme on useita eri askareita, jotka pitää suorittaa ennen kesää. Näitä ovat esimerkiksi pyörien korjaaminen, puutarhakalusteiden kokoaminen, kukkien istuttaminen, ikkunoiden peseminen, talvivaatteiden varastoiminen ja niin edelleen. Kaikilla perheessämme on oma tehtävänsä, jopa pienimmäisillä, sillä on tärkeää että kaikki tuntevat itsensä tärkeiksi. Kaikista tehtävistä huolimatta, käyttäytymisessämme tapahtuu muutoksia. Talviaikaan vietämme paljon aikaa kotona, varsinkin tänä talvena. Suuri syy tähän oli se, että hankimme Uunisepiltä takan. Tulisijasta tuli näin eräänlainen kotimme sydän, paikka jonne kaikki kerääntyivät viettämään aikaa. Minulle Uuniseppien takka oli myös sisustuselementti, ja muut eivät malta olla ylistämättä Uuniseppien tekniikkaa, jonka ansiosita lämmityskustannuksemme vähenivät 30%:lla. Itse asiassa pari perhetuttuamme ovat jo korvanneet oman tulisijansa Uunisepiltä ostetulla.  Mitä esimerkin voimaa!

Joka päivä tunnen kesän lähestyvän. Tuntuu että kaikilla on koko ajan enemmän tehtävää: kesäharrastuksia, kokeita, auton ja veneen valmistelua kesää varten. Kesä varmasti tulee muuttamaan kotiamme ja ajanviettoamme siellä, mutta olen varma, että sadepäivinä istumme silti koko perheen voimin takan ääressä kaakaomukeinemme.

Laatu korvaa määrän?


Itselleni on aina vaikeaa päättää ostanko halvemman tuotteen, vai kalliimman, mutta tietysti laadukkaamman. Mutta määrääkö hinta aina myös laadun? Asia ei tietysti ole ollenkaan näin yksinkertainen. Joskus korkea hinta ei kerro laadusta, vaan pelkästä brändistä. Oikeastaan miten on edes mahdollista tietää onko hinta korkea laadun vai brändin takia? Tätä kysymystä mietin usein.

Maksan mielelläni laadusta jos tiedän, että ostamani tuote palvelee minua kunnollisesti vuosikausia. Brändit minua ei juuri kiinnosta – itse asiassa, minulta ei heru ollenkaan kunnioitusta brändeille,  jotka maksavat paljon, mutta eivät toimita laadukkaita tuotteita. Olen pettynyt erityisen paljon tiettyihin vaatemerkkeihin, ja nykyään ostankin vain ns. keskivertomerkkejä. Lopulta vaatteet kuitenkin kestävät aina jotakuinkin saman ajan, joten brändistä ei ole syytä maksaa ylimääräistä. Olen huomannut, että sama sääntö pätee myös tiettyihin käyttötavaroihin, kuten kahvimukit, wc-paperi ja hammastahna.

Missä sitten laadulla on väliä? Itse asiassa monessa muussa asiassa. Aloittakaamme hyvin helposta tuotteesta, kahvista, jossa hinta-laatu –suhde on usein hyvinkin selvä. Halvimmassa kahvissa harvoin on yhtä voimakas kahvi kuin laadukkaammissa. Jos taas maksat enemmän, maku ja tuoksukin paranevat hinnan noustessa.

En ikinä valita hinnasta, kun on tärkeää saada laadukas ja hyvistä materiaaleista valmistettu tuote. Esimerkki tällaisesta tuotteesta on tulisija.  Kun päätimme hankkia takan, tutkimme ensin pitkään erilaisia vaihtoehtoja. Saimme selville, kuinka tärkeitä tulisijoissa käytetyt materiaalit ja suunnittelu oikeastaan ovatkaan. Tämän pohjalta kävimme läpi monissa takkakaupoissa. Yllättäen monilla ei ollut käytössä oikeita materiaaleja, tai tekniikkaa. Onneksemme kuulimme kotimaisesta Uunisepät –valmistajasta, joka tekee takkoja ensiluokkaisista materiaaleista ja ammattitaidolla.  Myös ulkoasultaan takat olivat tyylikkäitä ja nykyaikaisia. Ymmärsimme pian, että Uuniseppien hinta-laatu –suhde oli materiaalien ja tekniikan ansiosta ylivertainen.

Tiedä mitä ostat ja tee tarvittava tutkimus ennen kuin ostat kalliita asioita.

Hellitä hetkeksi


Kaikki me tarvitsemme toisinaan helpotusta ja rentoutumista. Ei ole aina helppoa lukea kehon ja mielen merkkejä, ja vain pysähtyä hetkeksi olemaan. On kuitenkin hyvä seisahtaa, ennen kuin todella alkaa hiipua. On olemassa monia eri tapoja ”ladata akut” ja saada tarvittava piristysruiske.

Ensimmäinen, ja valitettavasti kallein keino on mennä lomalle.  Tiedemiehet sanovat, että kestää kaksi viikkoa unohtaa työt ja alkaa nauttia vapaa-ajasta. Joten jos mahdollista, yritä pitää lomat kolmen viikon jaksoissa niin usein kuin voit. Tai yritä tietoisesti tehdä asioita joilla unohdat työt ja pidä matkapuhelin kiinni. Nauti vain auringosta, tai lumesta, äläkä tee minkäänlaisia suunnitelmia. Elä hetkessä.

Toinen keino on pitää parina iltana viikossa kännykkä ja tietokone kiinni ja nauttia muista asioista ympärilläsi. Joka sunnuntai laitan kaikki viestintävälineet kiinni, teen vähän hyvää välipalaa, otan lasin viiniä ja menen olohuoneeseen. Siellä laitan valot pois, sytytän muutaman kynttilän ja takan, istun takan ääreen ja avaan hyvän kirjan. Täytyy sanoa, että kun ostin takkani kotimaisilta Uunisepiltä, ostin sen vain sen takia, että olin mieltynyt Uuniseppien näyttävään ulkoasuun. Se sopi valkoisena ja sulavana täydellisesti olohuoneeseeni. Keskusteltuani Uuniseppien asiantuntijoiden kanssa tajusin kuitenkin, että se myös lämmittää taloani todella tehokkaasti.

Kolmas rentoutumiskeino on nauttia laatuajasta läheisten kanssa mahdollisimman tehokkaasti. Älä vastaile työpuheluihin tai sähköposteihin kun olet heidän kanssaan. Koita myös miettiä erilaisia tapahtumia tai tilaisuuksia, joissa olisi mukava viettää aikaa heidän kanssaan – se on todella sen arvoista.

Kaiken kaikkiaan on syytä vain erottaa työt ja sosiaaliset asiat toisistaan, ja elää hetkessä, nauttien kaikesta mitä eteen tulee.

Stressiä vastaan


Viimeaikoina on ollut paljon puhetta stressistä, erityisesti työhön liittyen. En koskaan ajatellut, että se koskisi minua; olin töissä, tein asioita, ja pidin kaikki asiat kohdallaan. Joskus kuitenkin elämässä tulee hetkiä, jolloin normaalistakin toiminnasta tulee liian vaikeaa. Jo muutaman päivän ajan olin ajatellut, että kaikki ei ole kohdallaan ja en pysty selviytymään nykyisestä työtaakasta, mutta viimeinen niitti oli se, kun tajusin, että olin myöhästynyt tärkeästä deadlinesta. Olin melko lailla rikki. Ja kaikkein eniten masensi se, että asiaa ei ehkä voisi korjata.

Koko päivän olen yrittänyt pitää ajatukset poissa työasioista, ja koettanut vain rentoutua. Menin olohuoneeseen, istuin alas ja vedin peiton päälleni. Olin vieläkin epäuskoisella ja masentuneella mielialalla. Päätin laittaa takkaan tulen, sytyttää muutaman tuoksukynttilän ja hakea kupin kuumaa teetä. Istuin siinä takan edessä ja hiljalleen tulen räiskyessä alkoi olonikin kohota. Tulessa vain on jotain uskomattoman hypnotisoivaa ja rauhoittavaa. En ollut koskaan ajatellut, että vuosikymmenen vanha takka voisi antaa minulle sellaisen mielenrauhan. Muistan vieläkin kuinka näin tämän kauniin Uuniseppien takan lehdessä. Ajattelin ensin, että se olisi vain kaunis sisustuselementti, mutta otettuamme Uuniseppiin yhteyttä, meille selvisi, että se myös pienentää sähkölaskuamme huomattavasti ja tuo huoneeseen miellyttävän tunnelman. Ja he olivatkin totisesti oikeassa.

Istuskeltuani tunnin tai pari takan ääressä pystyin vihdoin laittamaan kaiken elämässäni oikeaan perspektiiviin. Ihminen oppii virheistään ja toivon todella, että minä opin tästä. Minua on siunattu monilla hienoilla asioilla, kuten Uuniseppien takallamme. Ilman tätä en olisi varmasti selvinnyt stressistä läheskään yhtä nopeasti.

Uunisepät - Laatua siellä missä se ratkaisee


Olen sellainen ihminen, joka kiinnittää huomiota pieniinkin asioihin enkä koskaan halua maksaa senttiäkään ylimääräistä mistään. Asiat joita arvioin pohtiessani tuotteen laatua ovat materiaalit ja suunnittelu. Tämä pätee mm. takkoihin, elektroniikkaan ja takkoihin.

Jokainen tietää kuinka hyvin suunniteltu auto käyttäytyy verrattuna moniin aasialaisiin halpis-ajokkeihin - ei millään pahalla. Autot, kuten Bugatti ja McLaren ovat suunniteltu täydellisyyttä hipoviksi ja toimivat kuin unelma. Mutta niiden hinta on toisaalta normaalille kuolevaiselle täysin saavuttamattomissa, puhumattakaan ylläpitokustannuksista.

Suunnittelulla on merkitystä myös elektroniikassa. Jos ostat älypuhelimen jostain torilta Kiinasta, se ei kestä vuosia ja siinä ei varmasti ole mitään takuuta. Myös puhelimessa käytetyt osat ovat heikkoa laatua, joten nekään eivät kestä kovin pitkään.  Tunnetuilla älypuhelinmerkeillä sen sijaan laatu on kunnossa ja osat ovat ensiluokkaisia. Ja jos joku sattuukin hajoamaan, takuu yleensä hoitaa asian kuntoon.

Yllättävää kyllä, suunnittelulla ja tekniikalla on väliä myös takkojen kanssa. Tulisijat joiden suunnitteluun on käytetty aikaa, eivät ole pelkkään lyhytaikaiseen lämmitykseen, vaan myös lämmön varaukseen ja sen tasaiseen luovuttamiseen tuntien kuluessa. Tämän kaiken opin kun ostin Uunisepiltä takkani. Uunisepät on suomalainen takkavalmistaja, joka todella kiinnittää huomiota suunnitteluun. Sillä on huomattavan paljon väliä onko takka varaava vai ei. Olen huomannut Uuniseppien takan säästävän huomattavia summia rahaa, ja hyvin suunniteltuna se käsittelee myös savukaasut turvallisesti.

Olen nyt tutkinut paljon hinta / hyöty – suhteita ja voin sanoa, että hyvin suunniteltu ja hyvistä materiaaleista valmistettu tuote on lähes poikkeuksetta joka sentin arvoinen.